Kunstblog | ruimte in een woord

Inhakend op deel 2 van mijn blog over impressionisme schrijf ik deze blog over de ruimte en diepgang in woorden. Gesproken en geschreven teksten zijn klanken in een geplaatst ritme. Zo geordend dat de ontvanger kan begrijpen wat de gever bedoelt. Al hoewel dit niet altijd werkt, is dit wel de meest basale uitleg over tekst en taal als communicatie middel. Zelfs als we weten wat een woord voor betekenis heeft, kan de ontvanger hier een ander gevoel bij krijgen. Taal is daarom vaak verwarrend en niet waterdicht.

Woorden hebben echter naast communicatie-doeleinden ook een ander belangrijk kunnen. Niet van persoon A (ik) naar persoon B (jij), maar van persoon A (ik) naar persoon A (ik). Woorden kunnen je leren dichter bij jezelf te komen en dieper in de gelaagdheid te kijken van het leven. Natuurlijk is het zo dat de teksten die persoonlijke heling of leerstof oplevert vaak afkomstig zijn van een ander; wijze uitspraken, quotes en levenslessen die men kan lezen of delen. Dit zou een situatie opleveren van persoon C (hij) die inspireert om persoon A (ik) met persoon A (ik) te laten communiceren.

Zelf merk ik dat er een ruimte is in woorden die ik met ik verbind en uitdaagt. Communicatie met jezelf vanuit jezelf door bepaalde woorden. Zo kan ik eindeloos bezig zijn met een woord als impressie of inzicht. Woorden die triggeren dat er meer achter zit dan puur de omschreven betekenis ervan. Aanzien, verwachting, vergaan. Erfgoed, verbinden, bedoelen. Innemen, ontnemen, benoemen. Onthouden, verlopen, genieten. Ik gebruik daarom zulke woorden graag als titel van een verzameling werken of een enkel werk. Een goed gekozen titel daagt uit en vervreemd, verward of maakt duidelijk. Soms zelfs tegelijk.

Maxime|serie Ergoed|schilderij|structuur | verkocht

Maxime|serie Ergoed|schilderij|structuur | verkocht

Wat zegt een titel als De Erfenis over een schilderij van een zwemmende vrouw in een stil meer, grijze lucht die niet bedrukkend is maar juist helder en licht? En dezelfde titel bij een schilderij van een bosbrand, roadtrip in Australië, huisje in het bos of een berglandschap? De titel De erfenis krijgt zijn emotionele kleuring door elk verschillend schilderij en hiermee toont het de diversiteit aan van het woord.

Krijgt een woord zijn betekenis vooral door kleuring er om heen? En zijn er woorden die voor jullie van belang zijn, je iets geleerd hebben of enkel bijzonder zijn? Schrijf mee!

Start the conversation