Tekensessie tijdens feest

Wat een geweldige vraag; zou je willen tekenen tijdens een 25-jarig jubileum feest?
Zo’n vraag levert meteen energie en veel vragen op. Mijn eerste reactie was verbazing; waarom was ik hier niet op gekomen? En vervolgens de vraag of ik aan de verwachting kon voldoen. Want verwachtte ze een gedetailleerde tekenaar die snel portretten kan maken en realistische scenario’s van het feest kan pakken in een paar minuten? Zijn de tekeningen een vervanging voor foto’s van het feest en heeft ze mijn tekeningen gezien?

Omdat alles kort dag was (voor ons beiden), ben ik redelijk blanco naar Borne gereden. Hier zag ik pas de setting, ontmoete in de opdrachtgeefster, de ontvangers van het cadeau en de overige gasten. Mijn tekensessie en tekeningen vormde een cadeau naast een ander al gegeven cadeau en was voor haar ouders (voor wie het cadeau was) een totale verassing! Meteen na aankomst ging ik aan de slag. Eén van de dingen die we vooraf besproken hadden, was het verrassingselement van de tekensessie. Maar ook bespraken we een tijd (waar ik vervolgens door enthousiasme me niet aan gehouden heb haha) en het uitgangspunt van de tekeningen. Ze moesten vooral een sferisch beeld scheppen van het feest en dit leverde meteen tijdens het tekenen een mooi gesprek op met Wieke (opdrachtgeefster, samen met haar zusje en broer). De tekeningen die ik maakte spraken haar juist aan in hun ritme en verwarrende beelden. Mensen verplaatsen zich, bewegen en spullen worden verschoven. Dit is wat het een feest maakt en wat dit feest onderscheid van andere situaties. De tekeningen vormen, al is het maar vaag en fragmentarisch, herinneringen aan het feest. En dit nog meer dan met foto-kiekjes mogelijk is.

tekensessie, stiften, art

De foto’s heb ik even snel gemaakt en er komen betere voor in de plaats, maar wat nu wel toonbaar is de vergelijkbaarheid van deze tekeningen met die van Olot/Barcelona. Hierin ben ik ook ontvankelijk in de situatie gaan zitten en ben gewoon gaan tekenen. Hierdoor ontstaat er een beeld van plek en tijd.

Een herinnering, is een ervaring uit het verleden die in het geheugen is opgeslagen, en die men zich voor de geest kan roepen. Een vorm van ervaring of kennis die wordt opgeslagen en weer kan worden teruggezocht. Herinneringen vormen het bewustzijn, en vormen als zodanig een onderdeel van het geheugen. Herinneringen zijn niet altijd betrouwbaar. (aangepaste tekst vanuit webdefinitie)

Deze tekeningen vormen een tastbaar geheugen van enkel diegene die er waren. En is daarom een geweldige vorm om aan de hand hiervan een ander te kunnen laten zien wat deze herinnering was.

Wieke, bedankt voor deze geweldige ervaring! En ik hoop je snel te spreken over jullie algemene ervaring? Misschien een berichtje onderaan deze blog?

tekensessie, stiften, art

tekensessie, stiften, art

20140614_213631tekensessie, stiften, art

tekensessie, stiften, art

tekensessie, stiften, art

tekensessie, stiften, art

tekensessie, stiften, art

Start the conversation