Waarom willen we herkenning in Kunst?

Waarom willen we herkenning in Kunst?

Kunstblog | De waarheid in de illusie | grenzen van realisme in Kunst | verder bordurend op scriptie Maxime van Amersfoort

Welke waarheid brengt de illusie? Welke waarheid brengt een portret ons? Is er één waarheid voor datgene wat we echt zien? Waarom willen we de werkelijkheid verbeelden? Wat verteld een afbeelding van een mens ons als kijker?

Deze vragen vulden mijn hoofd en papier in de periode dat ik mijn vertrouwde tekenstijl verliet opzoek naar een streven. Ik was opzoek naar een betere beeldende kwaliteit, eigenheid en vertrouwen in mijn werk die ik tot dat moment nog niet had gevonden. Realistisch tekenen was voor mij een zekerheid, geen ruimte voor te veel eigen inbreng en daardoor een vreemd soort gemak. Dit gemak werd echter een belemmering omdat ik een emotie miste en mijzelf wilde uitdagen om verder te kijken dan de realiteit. Hoe kon ik het desbetreffende verhaal het beste vertellen in beeld? En is de realiteit dan wel voldoende? Om duidelijker te krijgen voor mijzelf waarom ik vast bleef houden aan de realiteit (zoals ik dacht dat de realiteit was), nam ik dit onderwerp voor mijn afstudeer scriptie. En ja, mijn ontdekkingsreis begon pas in een stroomversnelling te komen halverwege het 3e jaar. Tevens ook het moment om aan je scriptie te beginnen. Het loslaten van mijn eigen grenzen en het opzoeken naar de werkwijze van verschillende kunstenaars heeft mij toen veel geleerd en is voor nu nog steeds een manier om verder te komen in mijn beeldende werk.

 

Start the conversation