Muurschilderen - mijn werkwijze & technische informatie

Muurschilderen - mijn werkwijze & technische informatie

Elke muurschildering, street-art schildering of wand decoratie is uniek. Zo bied elke kunstenaar zijn eigen stijl, kleur voorkeuren en

Opzoek naar een inspirerende en sfeervolle muurschildering? Lees hier meer over mijn werkwijze en ontdek hoe ik met mijn klant tot een pakkend ontwerp kom. En hoe werk ik deze vervolgens uit? En wat zijn de voordelen van zowel graffiti, primers, coatings en de verschillende verfsoorten die ik gebruik?

Terug naar blog

Mix van materialen

Elke muurschildering vraagt om verschillende materialen en technieken. Zo kijk ik bij elke ondergrond naar de hechting, het gebruik van de ruimte en de gewenste sfeer. Vrijwel elke muur voorzie ik van een primer en in overleg ook een geschikte topcoating. Ook houdt ik rekening met droogtijden, ventilatie, temperaturen en tijdsdruk.

Standaard werk ik met primers, verf en coating op waterbasis. Maar ook met Montana Gold graffiti. Door graffiti toe te voegen aan mijn materialen kan ik sneller grotere oppervlaktes vullen. En laten grote schilderingen nu net mijn passie zijn. Ook bij wanden met textuur zijn de spraycans een uitkomst. Echter laat niet elke locatie toe dat ik binnen met graffiti werk. In overleg bekijk ik dan met de klant naar de opties die er zijn en de bijbehorende kosten.

 • Schetsfase & offerte

  Als de wensen helder zijn, maak ik een sfeerbeeld. Zo geef ik vooraf een goed beeld van de sfeer, de kleuren en het formaat. De bijbehorende offerte wordt vervolgens verstuurd en na het betalen betalen van de voorschot, worden de specifieke kleuren en materialen besteld.

  Omdat elke opdracht uniek is, kan ik pas materialen bestellen als het voorschot ontvangen is. Hier maken we vooraf heldere afspraken over.

 • Aan de slag

  Digitaal maak ik een stappenplan voor het opzetten van het werk. En direct bij aankomst plak ik alles netjes af en maak ik mijn werkplek start-klaar. De primer gaat er op en het schetsen kan beginnen. De eerste kleurlagen zijn altijd wat verwarrend als je geen ervaring hebt met schilderen. Grove kleurvlakken en schetslijnen zijn voor mij erg belangrijk en ik werk dan ook van achter naar voren. (stapelsgewijs) Ik werk dus sferisch en niet vakje voor vakje.

 • Afwerking

  Als er een coating gewenst is, rol of spray ik deze als laatste laag over de schildering heen. Soms lijkt de muur dan een lila-waas te hebben, deze watergedragen coating droogt volledig mat en kleurloos op.

  Als de schildering afgerond is, maak ik de werkplek schoon, netjes en ik neem de tijd om mooie foto's en korte shots te maken. Vanzelfsprekend staan hier geen mensen! Als ik weer onderweg ben naar huis of een andere klus, kunt u de laatste factuur verwachten.

Historie van kunst muren

Muurschilderingen zijn al eeuwenlang een onderdeel van de menselijke expressie en sieren de muren van steden en gemeenschappen met hun levendige kleuren en krachtige verhalen. Van oude grotschilderingen tot moderne straatkunst, muurschilderingen zijn uitgegroeid tot een unieke vorm van creativiteit die zich onderscheid door gemaakt te zijn voor een groot publiek.

Ondanks dat muren al eeuwen worden beschilderd met verhalen, is het combineren van straatkunst technieken en klassieke schilderskennis relatief nieuw. Graffiti wordt niet meer gezien als een fout materiaal en steeds meer gemeentes zetten het nu juist in om plekken te creëren waar verbinding tussen de toeschouwers gewenst is. Kunstmuren maken sfeer en geven de locatie een identiteit.