Frontier

Frontier - olieverf op canvas 95x130cm - 2019

Niet eerder voelde het zo onwennig om te werken aan een nieuw proces. Al een langer tijd liep ik tegen een grens aan bij mijzelf. Wil ik autonoom werk maken met houtskool? Wat is dan mijn verhaal? Loop ik ergens tegen aan en is dit wel noodzaak zoals de serie #5 phases of undoing? De drift om groot confronterend werk te maken met mij als onderwerp was toen geen keuze. Het was mijn eigen manier om uit de put te kruipen en werd vervolgens meer dan dat. Het droeg een doel groter dan wat ik nodig had.

Nu mijn leven niet meer draait om het leren omgaan met het letsel aan mijn hand (hierover binnenkort meer), ga ik opzoek naar andere fascinaties. Deze keer koos ik voor een puur beeld dat mij intrigeerde: waarom lijkt de lucht zo te knallen in de reflectie van modder. Als scout ben ik een talent in opgaan in de natuur. De geur van nat zand, het omwoelen van stil water en het geknisper van blad onder mijn wandelschoenen. De schoonheid van de natuur zit hem voor mij niet alleen in de mooie schaduwpartijen, vele kleuren en momentopnames. Natuur neemt je altijd mee. Je gaat er in op en je ontdekt altijd iets nieuws als je beter leert kijken.

Tijdens mijn werkproces van de serie #5 phases of undoing ging ik ook opstap met twee fotografes. Liggend in modder en bedekt met zand ontdeed ik mij al wassend van het vuil. Het viel mij toen al op dat in deze ruwe wereld er zoveel licht te vinden is. Prachtige weerspiegelingen en heldere rimpels vingen de wereld die zich er boven af speelde. In dit werk ging ik terug naar dezelfde locatie en maakte foto’s van de overgang van water naar land. Deze waterfront foto’s daagde mij uit om weer aan de slag te gaan met kleur. Vele jaren lang durfde ik de stap niet te nemen. Het werken met olieverf kwam door het letsel abrupt tot een eind en maakte plaats voor mijn revalidatiemateriaal: houtskool. De kracht van beide materialen uit zich in diverse werken en ik wist dat ik alleen met olieverf kon vangen wat ik zocht.

Frontier zal een start zijn van meerdere werken die gaan over de complexe schoonheid van de natuur van alledag. Slootjes, regenplassen en veranderende seizoenen. En ondanks dat mijn startpunt niet draaide om diepere lagen, denk ik dat dit werk meer laat zien dan een stukje slootwater.