Gevel-KUNST voor Museum Vaassen Historie

20171005_150650

Vernieuwing gevel Museum Vaassen Historie
Wrappen is een term waarin een ontwerp wordt geprint op een hoogwaardige en wat soepelere sticker met een speciale coating. Deze eigenschappen zorgen er voor dat grote stickers over vrijwel elke gladde & vetvrije ondergrond geplakt kunnen worden. Wrappen kan over strakke en vlakke ondergronden, maar ook over complexe vormen zoals bij auto’s en gebouwen met veel bewerking op de gevel. Veelal zien we dit op bedrijfsauto’s en vrachtwagens, maar ook keukenkastjes en gevels kunnen hiermee in een nieuw jasje worden gehesen! 

Een jaar geleden (tijdens de tentoonstelling van oude prenten + houtskooltekeningen) kwam het Museum met de vraag hoe zij hun voorgevel er aantrekkelijker uit konden laten zien. Een wat simpele en afstandelijke uitstraling van de gevel zorgde er toen voor dat het niet uitnodigde om naar binnen te stappen. Daarnaast wisten veel mensen niet eens wat er zich achter de voordeur bevond! Een uitnodigende entree was dus een echte must voor meer bezoekers.

Aan mij werd als creatieveling een oplossing gevraagd voor de volgende problemen:
– Hoe krijgen we meer mensen naar binnen?
– Wat kunnen we er aan doen om beter op te vallen in de Dorpsstraat?
– Wat zijn de opties voor gevelbekleding?
– Hoe kun je van buiten zien wat er boven te zien is?


Stel je voor: Al lopend door de Dorpsstraat beeld jij je in dat hier ooit karresporen liepen, Vaassen een hotel had in het centrum en dat vele prachtige woningen en panden helaas verleden tijd zijn. En dan zie je daar, als in één van de boeken over het rijke verleden van Vaassen, een zwart/wit geveltje. Naast de vele vintage raamstickers van verschillende soorten wasmiddelen en chocolade lees je op de ramen ook de openingstijden en de bezigheden van het museum. En je denkt: Toch knap, dat het nieuwe jasje van deze gevel een stuk verleden tot heden maakt. 

Al snel kwam ik tot de conclusie dat voor de mooiste oplossing een grote dosis lef nodig zou zijn. Hoe jammer is het namelijk dat deze vrijwilligers het verleden eren, maar in een strak modern pand zitten? Door ze letterlijk een stuk verleden terug te laten geven aan de Dorpsstraat stralen zij nu hun passie voor het verleden al bij de voordeur uit.
Om deze illusie van een oud pand te laten slagen werkte ik de tekening in het groot uit. Vrijwel 1 op 1 tekende ik de oude gevel na en fotografeerde ik deze als een soort puzzel voor de uiteindelijke print-bestanden. Door de in de sticker een aantal ramen weg te snijden ontstaat er een echte doorkijk. Vanzelfsprekend moest de voordeur ‘echt’ aanvoelen. Door deze deur aan bijde kanten te bestickeren en het glaswerk er weer uit te snijden, vormt hij ook bij de ge-opende stand een geheel met de rest van de gevel. De binnenzijde van deze deur is dan ook gespiegeld getekend.  

20171005_150739
20171005_150723