Decor | Kikker is jarig | achter de schermen

achter de schermen bij kikker-decorschilder

 

Altijd leuk: een kijkje achter de schermen! bij Theater Terra’sKikker is jarig!

Verbazend blijft het om bij de premiere een prachtig eindresultaat te zien. Geen twijfels bij de zang, de poppen, teksten,  acteurs, kostuums, licht en geluid! De verwachting dat die onderdelen van de voorstelling niet minder dan geniaal zijn is vanzelfsprekend. De verbazing is over de decorstukken waar ik zelf aan geschilderd heb.

Vieze vingers, emmers gevuld met verf, water of verfwater staan vaak rommelig om de tubes en potten verf. Mijn werkkleding kan nooit schoon blijven en afhankelijk van de locatie zit niet alleen mijn werkblouse en broek maar ook mijn dikke sokken er onder. (mijn werklaarzen zijn ondertussen bij het schilderen van Spot van leerkleur naar kobaltblauw gegaan. Tja er bestaat een verschil tussen een spatje, vlekje of halve tube). Los van de rommeligheid die het schilderen van deze enorme decorstukken met zich meebrengt zijn de verschillende werklocaties ook een heerlijke ratjetoe van verzamelde spullen, materialen en doelgerichte onderdelen van voorstellingen.

Ondanks dat ik georganiseerd werk, oogt het vaak niet zo, maar kan ik na een volle schilderweek weggaan zonder zichtbare verminkingen aan de ruimte achter te laten. (mijn auto, kleding en haar niet meegerekend). Zoals op de foto’s te zien is zijn de decorstukken een combinatie van houten frames met houten platen er op en speciaal karton wat zo dik is dat het met een decoupeerzaag gezaagd wordt(!). Bijna alle decorstukken worden ingesmeerd met houtlijm en vervolgens zo strak mogelijk bekleed met kaasdoek. Dit zorgt voor een bijna canvas-achtige structuur die vooral nodig is om de verf op het gladde karton te houden. Acrylverf is immers plastic en is van ander glad materiaal makkelijk af te pellen. Verf uit stof halen is al sinds er verf gemaakt wordt een probleem en dus uitstekend om te gebruiken voor het decor.

De bladerige constructies die te zien zijn op het podium zijn houten platen voorzien van camouflagenetten gespoten in de juiste kleuren. (ja! ik mocht zelfs met de spuitbussen aan de gang). Hiervoor geld het zelfde als het schilderen van de decorstukken: er moeten meerdere lagen over elkaar om een mooie gedekte kleur te geven.

De uiteindelijke geniale samenhang die te zien is in het decor komt tot stand door de samenwerking van decorontwerp, decorschildering, lichtontwerp en de geweldige gekleurde poppen. Dit alles zorgt er voor dat de wereld van de kinderboeken, al is het voor maar even, echt is.

kikker is jarig. achter de schermen1

kikker is jarig. achter de schermen12

kikker is jarig. achter de schermen11

kikker is jarig. achter de schermen10

kikker is jarig. achter de schermen9

kikker is jarig. achter de schermen8

kikker is jarig. achter de schermen7

kikker is jarig. achter de schermen6

kikker is jarig. achter de schermen5

kikker is jarig. achter de schermen4

kikker is jarig. achter de schermen3

kikker is jarig. achter de schermen2

 

Join the conversation

  • Pieter Kruithof - 2 years ago

    Hoi Maxime, ik heb een vraagje. Ik heb de scenefoto’s nodig van koekeloere en Kikker is jarig voor op mijn instagram. Ik zag dat jij allemaal foto’s had dus zou ik die misschien mogen ik heb ze wel voor deze vrijdag nodig. Oja kan je dan de foto’s in een wetransfer bestand zetten? Groetjes Pieter Kruithof✨