Decor | Terra | Kikker is jarig!

kikkerisjarig-theaterterra-1-foto-joeybuddenberg.jpg

 

Weer zo’n super voorstelling en deze keer had ik, nog meer dan de andere voorstellingen waar ik het decor van heb geschilder, het gevoel dat alles klopte! Geluid, acteerwerk, licht en decor! Alles hoort zo bij elkaar!

Het schilderen van dit decor verliep totaal anders dan die van Dribbel/Spot. Voor de schildering van de grote stukken maakte ik eerst de verf heel dun aan om, terwijl het desbetreffende decorstuk lag, alles volledig nat te maken. Natuurlijk niet te nat ivm de houtconstructie er onder, maar voldoende om niet door de houtlijm en kaasdoek (geweldig bedacht, lijkt net canvas!) te komen en toch alles nat te krijgen. De tekeningen van Kikker zijn meer-laagse werken met gouache en zowel dik als dun over elkaar. De grote achtergrond vlakken lijken aquarellen en vloeien willekeurig over. Om deze vrijheid en losse beelden te krijgen, werkte ik met verf in de nattere dunne laag. Om dat vervolgens op te bouwen tot het voldoende kleur had. Vooral in het huis van Kikker is goed te zien dat de dikkere verf over elkaar ligt. Eerst donkerblauw en vervolgens licht er over gezet, maar niet te netjes en af en toe en hoekje wat dunner of zelfs overslaan. Als laatste de zwarte lijnen. Bij dit decorstuk heb ik expres gekozen om de randen niet mee te schilderen in het zwart. Het zwart is trouwens ook niet overal even zwart. Dat zou te hard staan.

Heerlijke voorstelling om aan te werken en het leverde bij de laatste werkdag in het doorlopen van de voorstelling in het theater voor vrolijke gezichten. Daar ik vaak onhandige poses moet aanhouden om bij alle hoekjes etc te komen, loop ik in het theater op dikke sokken ipv schoenen. En met het schilderen van de lijn op het grote huis (de dikte hiervan moest daar bepaald worden ivm de afstand tot de rest) gebeurde met mij er onder! Het decorstuk werd plat gelegd maar boven de vloer gehouden met schragen. Zo kon ik vervolgens beide kanten voorzien van de lijnen. Op mijn rug en met een koplampje lag ik op de theatervloer de lijnen te schilderen!

Foto’s: Joey Buddenberg
Theater Terra

kikkerisjarig-theaterterra-2-foto-joeybuddenberg.jpg

kikkerisjarig-theaterterra-3-foto-joeybuddenberg.jpg

kikkerisjarig-theaterterra-4-foto-joeybuddenberg.jpg

kikkerisjarig-theaterterra-5-foto-joeybuddenberg.jpg

kikkerisjarig-theaterterra-6-foto-joeybuddenberg.jpg

kikkerisjarig-theaterterra-7-foto-joeybuddenberg.jpg

kikkerisjarig-theaterterra-8-foto-joeybuddenberg.jpg

 

 

Start the conversation